пʼятниця, 23 січня 2009 р.

Порівняльні характеристики відомих сенсорів теплових величин

Для визначення проблем, які поставлені перед сучасною сенсорною електронікою, необхідно здійснити детальний аналіз сенсорних пристроїв відомих виробників, таких як Maxim, Watlow, Analog Devices, Jumo, Andigilog, НВО Термоприлад, АТ Тепсо та ін.

Розглянемо сенсори теплових величин фірми Jumo, які призначені для вимірювання температури в рідких та газоподібних середовищах, і використовуються для вимірювання параметрів технологічних процесів, харчової та фармацептичної промисловості, які атестовані згідно з стандартом DIN 34 40 [5]. Чутливими елементами сенсорів Jumo є термопари та термометри опору. Діапазон вимірювальних температур цих сенсорів становить -50 ... +250 оС, класи точності – А та В.

На сучасному ринку сенсорної електроніки швидко розвиваються інтегральні сенсори температури, в основі принципу дії яких лежить співвідношення між колекторним струмом біполярного транзистора та напругою, яка прикладена до емітерного переходу

Лідерами у виробництві інтегральних сенсорів температури є фірми Analog Devices, Maxim, Andigilog, Fairchild, Microchip та ін.

Найпоширенішими інтегральними сенсорами температури є сенсори фірми Analog Devices AD592 та ТМР17 [7], параметри яких представлено у табл. 1.5. Ці сенсори побудовані на основі комірки Брока і не потребують додаткового калібрування.

Хоча інтегральні сенсори температури є дешевими та зручними у використанні, але їхня точність вимірювання для багатьох застосувань є недостатньою.

Отже, зробивши аналіз сенсорів температури відомих виробників можна зробити висновок, що на сучасному ринку сенсорних пристроїв існує тенденція до розробки та серійного виробництва сенсорів, призначених для масового використання. Існуючі сенсори для кріогенних температур мають обмежені функціональні можливості.

Немає коментарів:

Дописати коментар